当前位置: 建筑首页 > 建筑热点

迈齐埃莱梅特社区音乐学校,法国 / Dominique Coulon & associés

  • 2019-10-12 09:16
  • 专业分类:建筑设计

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除

这座音乐学校是一个长数百米、宽40米的巨大的长方形体量。它垂直于主干道布置,与巨大的红杉林遥遥相望,东侧从中心位置的支撑结构向外悬挑16米,同时也标志着小镇的入口。

The music school is a monolithic block hundred metres long and forty metres wide. It is sited perpendicular to the main road, projecting into the public area by sixteen metres. The building is set against a forest of giant sequoias, also aligned perpendicular to the main road. The group forms a doorway marking the entrance to the town.

▼建筑外观(北立面),exterior view (north elevation) of the music school

实际上,建筑的造型并不是简单的长方形,混凝土外壳上开有不规则的弧形洞口,将光线引入上下两层空间中。此外,这些弧形的洞口还为建筑的整体轮廓增添了活力,也消除了粗糙的混凝土外壳在拐角处的冷硬感。

▼音乐学校远景,distant exterior view of the music school

The building is not designed merely as an elongated monolith, however. The outside curls round progressively, finally absorbing the two levels devoted to the music school. This curling adds dynamic impetus to the general outline, and the vanishing lines of the volumes seem strangely disturbed. The outer casing has the rustic appearance of everyday concrete – concrete that assumes its defects.

▼音乐学校近景,混凝土外壳上开有不规则的弧形洞口,close exterior view of the music school, the outside curls round progressively

▼音乐学院东立面,弧形的洞口为建筑的整体轮廓增添了活力,east elevation of the music school, the curling adds dynamic impetus to the general outline

▼建筑外观局部,弧形洞口消除了粗糙的混凝土外壳在拐角处的冷硬感,partial exterior view of the music school, the vanishing lines of the volumes seem strangely disturbed

建筑首层局部挑空,形成了一个宽阔的前院空间。顺着巨大的楼梯,人们可以到达建筑的内院和主门厅。宽阔的露天空间被涂以磷光漆,当夜幕降临的时候便会散发出奇异的光。建筑内部的功能空间十分丰富,包括了一系列当地青少年的校舍、一个小学生课外活动中心、一个社区大厅、一个礼堂以及一间音乐学校等。以上一系列复杂的功能都被囊括进这个巨大的长方形建筑体量中,极大地丰富了空间属性,同时各功能空间都独具特色,具有极强的可识别性。

There is a broad forecourt area that disappears underneath the building. The public uses the monumental staircase leading to the inside courtyard and the main foyer. This is a wide area, open to the sky, treated with phosphorescent paint. In the evening it continues to glow with a strange light. The building houses a mixed programme. It comprises premises for local teenagers, an extra-curricular centre for schoolchildren, a community hall, an auditorium, and a music school. These functions are brought together in a monolithic building. The programming complexity is managed on the inside in a single building. The juxtaposition of the combined programmes greatly enriches the building, with each entity standing out in contrast to the others.

▼建筑首层的挑空空间,形成了一个宽阔的前院,the broad forecourt area that disappears underneath the building

▼大楼梯通向内院和主门厅,the monumental staircase leading to the inside courtyard and the main foyer

建筑采用现浇最常见的钢筋混凝土结构。然而内部的材料却营造出一种精致的感觉。

The building is in reinforced concrete, cast on the spot, resting on piles. In contrast, the materials used for the interior are precious.

▼内街形式的入口大厅和吧台,采用橙色的吊顶,the interior street-entrance hall with the orange ceiling and the bar

▼入口大厅,玻璃界面在视觉上将室内空间与室外露台联系在一起,the entrance hall, the glass enclosure connects the interior space and the patio visually

主厅空间采用浅色的木板作为内墙饰面,吊顶的中心位置开有一个大洞,暴露出金色的天花板结构,营造出一种温暖的光环境。

The main hall is in light-coloured wood, while the ceiling allows glimpses of wonderful gilded surfaces through the large cavities, which gives the light a warm tinge.

▼主厅,采用浅色的木板作为内墙饰面,吊顶的中心位置开有一个大洞,the main hall that is in light-coloured wood,  the ceiling allows glimpses of wonderful gilded surfaces through the large cavities

选择拉紧的金属丝作为礼堂空间的三个室内立面,天花板与侧墙的相接处留有一个极小的缝隙,让空间有了一种呼吸感。舞台上的白色可调节分隔结构不仅能够起到一定的声学作用,更能根据使用的需要对空间的布局进行调整。采用贵重的崖豆木作为地板,突出了礼堂作为表演和汇报空间的质感。

The auditorium is hung with tensed wires on its three sides. The walls move with the slightest breath of air, revealing their thickness. The adjustable acoustic (controlled shutters) disappears behind this elegant filter. The precious wood used for the flooring (wenge) reinforces the effect of a presentation box.

▼礼堂,选择拉紧的金属丝作为礼堂空间的三个室内立面,the auditorium that is hung with tensed wires on its three sides

▼礼堂,采用贵重的崖豆木作为地板,the auditorium with the precious wood used for the flooring

整个室内空间在设计上都遵循着相互对比相互衬托的原则:每个空间的材料、颜色、光环境都是独一无二且具有高识别性的。

The primary logic consists of implementing very marked contrasts among the different areas: contrasting materials, contrasting colours, contrasting light.

▼青少年校舍,the premises for local teenagers

▼联谊活动室,the association room

小学生课外活动中心则采用单色。橙色使得空间在视觉效果上更加饱满,而光滑的树脂地板则进一步凸显了空间的极高品质。

The extracurricular centre for schoolchildren is monochrome; the orange colour saturates the space, and the shiny resin flooring reinforces its highly artificial aspect.

▼小学生课外活动中心,采用橙色单色,the extracurricular centre for schoolchildren in the monochrome orange

▼音乐厅,方形体量相互穿插,中央设有交流空间,the music school hall with the interlocked box volumes, there is a communication space in the center

▼音乐厅,设有高侧窗采光,the music school hall with the high side windows for natural light

▼打击乐练习室,the percussion room

然而当人们位于室外时,室内这些丰富的空间几乎是不可见的,唯一能看到的便是凸窗内的社区大厅,运气好的话,还可以看到在里面训练的舞者的曼妙身姿和轻盈步伐。社区大厅的自然光线充足,阳光穿过色彩丰富的露台照进室内,营造出一种特别的空间氛围。此外,露台的设置还可以保护功能空间免受附近高速公路上往来车流的影响

The outside of the building reveals little of the programme on the inside – only the large bay windows allow a glimpse of the community hall. It is possible to catch sight of the ephemeral movements of the dancers within. There is abundant natural light, with the highly coloured patios providing their own special light. This configuration of patios also protects the areas from disturbance from the nearby motorway.

▼室内走廊,the interior corridor

▼色彩丰富的室外露台,the highly coloured patios

在本项目中,室内外空间完全分离:建筑外观看起来朴实无华,但一旦进入建筑内部,精致感便扑面而来。

The interior and the exterior are totally dissociated, with the rustic look of the outside being the diametrical opposite of the precious interior.

▼建筑外观夜景,night view of the music school

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

Client : Ville de Maizières-les-Metz
Design Team : Dominique Coulon & associés
Architects : Dominique Coulon, Steve Letho Duclos, Sarah Brebbia
Assistant architects : Arnaud Eloudyi, Olivier Nicollas
Structural engineering : Batiserf Ingénierie, OMNIS Bâtiment, Del Ben Walter
Mechanical Plumbing Engineer : BET G. Jost
Cost control and monitoring : E3 Économie
Acoustic : Euro Sound Project
Program : Music school, 130-seats auditorium, festive room, youth spaces
Address: 1 Avenue Marguerite Duras, 57280 Maizières-lès-Metz 
Google maps Location : 49.214284, 6.155234
Area : 2400 sq. m. 
Budget : 6 200 000 € excluding taxes
Schedule :
Competition : september 2005
Schematic design : from january 2006 to september 2006
Construction work : from january 2007 to june 2009
Photography : Eugeni Pons, Guillaume Wittmann

分享至: