当前位置: 建筑首页 > 建筑热点

海洋公园万豪酒店,香港 / Aedas

  • 2020-03-16 09:49
  • 专业分类:建筑设计

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除


位于香港南区的海洋公园万豪酒店,对香港而言是重要的里程碑,它不仅为度假的客人提供便利的住宿,也将有助打造香港重要的旅游景点及国际级度假胜地。

Located in the Southern District of Hong Kong, the Ocean Marriott Hotel is a significant milestone for both Ocean Park and Hong Kong, providing convenient accommodation for guests spending multiple days at Ocean Park, and transforming one of Hong Kong’s most important tourist attractions into a premier international resort destination.

▼酒店远景鸟瞰,distant bird-eye’s view of the hotel ©Kris Provoost

酒店位于海洋公园入口处,由于地形复杂,为尊重并融入周边肌理,设计以三座L型塔楼围合形成内部静谧独立的私人绿洲景观和绿洲泳池。

To respect and address the sensitive context of the site, located at Ocean Park’s entrance, the hotel’s massing has been broken down into three L-shaped blocks which are positioned together to create a private landscaped and pool oasis at the heart of the project.

▼酒店近景鸟瞰,以三座L型塔楼围合形成内部静谧独立的私人绿洲景观和绿洲泳池,close bird-eye’s view of the hotel, three L-shaped blocks create a private landscaped and pool oasis at the heart of the project ©Kris Provoost

设计在酒店外立面的立柱之间,以波浪式起伏的编织百叶,构建了令人印象深刻的动态立面景象,提升了建筑美感,并且在不影响客房景观视野的基础上,为室内遮挡阳光直射,降低建筑能耗。波浪编织百叶立面内交错设有种植绿植的盒子,立面与蓬勃生长的绿植交织相融,让酒店与自然融为一体。

The distinct and memorable external façade is created by weaving horizontal curved strips in between the support uprights, creating a dynamic interplay on the façade. These shading devices are part of the building face and located at the spandrel floor level areas avoiding a visual obstruction to the room views while providing valuable shade onto the windows. Interlaced with the curved weaving louvres, irrigated landscaped boxes allow greenery to thrive on the façade, further adding to the contextual nature of the hotel near Ocean Park.

▼酒店外观,在外立面的立柱之间设置波浪式起伏的编织百叶,the external facade that is created by weaving horizontal curved strips in between the support uprights ©Kris Provoost

▼酒店外观局部,波浪式起伏的编织百叶构建出动态立面景象,partial exterior view, horizontal curved strips create a dynamic interplay on the façade ©Kris Provoost

酒店内部院落的立面采用了相同的设计,在避免影响客房视觉景观的基础上,让如同波浪一般的编织百叶立面连接三座塔楼,形成统一的视觉效果。百叶立面在底层处向外自由延伸,围绕中心泳池在公共空间形成网格遮篷,为酒店低层和户外访客遮挡阳光。整个酒店的中心是两个大型户外泳池,不规则形状的泳池四周是郁郁葱葱的绿荫,访客可以在此尽享休闲时刻。泳池与庭院采用下沉式设计,保证酒店低层与宴会厅可享有充足的阳光。L型塔楼外缘拐角处采用圆角设计,以打造可以一览海洋公园全景的不同寻常的客房体验。

The horizontal louvres on the internal façade have a similar aesthetic, avoiding the bedroom windows and leaping between the hotel blocks to integrate them visually into a coherent whole. The internal louvres peel away from the L-shaped blocks at the podium level to become organic free-form trellised canopy, providing shading to the perimeter external walkway path between buildings. At the heart of the external space, providing a relaxing and fun sanctuary, are two large free-form swimming pools surrounded by lush green foliage. Sunken courtyards integrated and concealed into the pool area draw diffused natural daylight into the lower levels of the podium and the banquet rooms. The outer edges of the L-shaped blocks are rounded in plan allowing a dramatic corner bedrooms and panoramic views out towards Ocean Park.

▼内部立面和泳池周围的网格遮篷,the internal facade and the trellised canopy surrounding pool area ©Kris Provoost

设计充分利用屋顶空间,打造了若干种植温房,作为专供酒店餐厅使用的时蔬、香料基地。L型塔楼首尾两端的垂直立面则作为绿化空间。塔楼间的空地上方架设了犹如海浪波纹的网格状遮篷,为可以承办婚礼等活动的户外空间增添了独特的体验。

The roof top areas are utilized for framing of vegetables and herbs for the restaurants within the hotel, while the end of the L-shaped blocks have large vertical faces of greening. The special shaded lattice areas between blocks are utilized as event spaces for activities including wedding functions. The artwork and interior design of the rooms and public spaces reinforce its proximity and association to Ocean Park.

▼网格遮篷为户外活动营造的阴凉空间,the shaded lattice area that is adaptable for outdoors events ©Kris Provoost

471间客房分布在三座塔楼中,并通过位于地下包含多功能宴会厅、健身房的多层裙楼以及地上的游泳池彼此连接。访客可以直接通过地铁出口的人行天桥直接到达酒店的前台,或者乘车经由酒店的地下停车场到达前台。位于地下的裙楼与一层前台之间通过16米高的水族缸连接。酒店每座塔楼的一层均设有餐厅,访客可以在户外绿意环绕中享用美食。客房与公共空间的艺术品设计和室内设计,极大程度增强了酒店与海洋的关联性。

▼地下裙楼16米高的水族缸,the 16-metre aquarium at podium level ©Kris Provoost

▼可从景观花园进入的餐厅,the restaurant that is accessible from landscape deck ©Kris Provoost

▼宴会前厅,the pre-function area ©Kris Provoost

▼宴会厅,the banquet hall ©Kris Provoost

The 471 rooms are divided into the three blocks and interconnected operationally by a multi-level podium, housing multi-functional banquet halls, health and fitness centres, and the pool above. Guests arrive either by a footbridge connecting them conveniently from the MTR to the podium level reception, or by vehicle, entering the hotel at the lower podium level car drop off, where a dramatic seamless drum aquarium visually connects the multiple levels of the reception area. At the podium level of each hotel blocks, restaurants open up onto the landscaped deck creating opportunities for alfresco dining.

▼威威潜艇主题客房,the ocean-themed room ©Kris Provoost

▼威威潜艇主题客房的盥洗区,the bathroom area of the ocean-themed room ©Kris Provoost

▼地面/一层平面图,G/F Floor plan ©Aedas

▼常规客房平面图,typical room layout plan ©Aedas

项目:海洋公园万豪酒店
位置:中国香港
设计及项目建筑师:Aedas
业主:财阁有限公司
建筑面积:33,947平方米(471间客房)
主要设计人:江立文(Max Connop),全球设计董事;唐宙行(Albert Tong),执行董事
项目董事:郑育良,执行董事

Project: Ocean Park Marriott
Location: Hong Kong, China
Design & Project Architect: Aedas
Client: Capital Court Limited
Size: 33,947 sq m (GFA) / 471 rooms
Design Director: Max Connop & Albert Tong
Project Director: Stephen Cheng

分享至: