当前位置: 建筑首页 > 建筑热点

市民共享 缤纷水岸露台 | 佛山万科中骏金域西江

  • 2020-02-13 09:37
  • 专业分类:园林景观

来源:荷于景观waterlily(ID:waterlilydesign)

如有侵权,请联系删除

漫步在冬日的滨江暖阳中

感受律动的流水和绵延的山丘

伴随清新的色彩

惬意的驻足

开启江畔的线性花园之旅 


01

设计背景

BACKGROUND



 





高明区,广东省佛山市五个行政辖区之一,域内峰谷交错,山岩重叠,溪河众多,素有”山林水都“之美誉。项目所在地荷城街道,位于高明区的东部,西江之滨,被称作“西江明珠”。

Gaoming district, one of the five districts of Foshan, Guangdong province, is known as the "mountain and water capital". The project is located in Hecheng street, east of gaoming district, on the bank of Xijiang River, known as "pearl of Xijiang".

02

设计挑战

CHANLLENGE



 





作为一个兼具滨江绿地公园性质的住宅示范区项目,设计面临两大挑战,一是如何在60%绿地率限制条件下,将示范区的展示功能与滨江绿地的功能完美结合;二是如何结合地域文化,打造富有特色的场地属性。

As a residential demonstration area project with the function of riverside space, the design faces two major challenges. The first is how to perfectly combine the display function of the demonstration area with the function of riverside space under the restriction of 60% green space rate. The second is how to combine regional culture to create distinctive site attributes.

03

设计主题

DESIGN THEME



 





设计以“山明水秀”为主题,利用狭长的滨江绿地,营造线性的现代滨水空间。景观定位为兼具展示、休闲、健身、社区活动为一体的滨江休闲公园。景观结构为“一轴,一带,多节点”,一轴为东西向景观主轴,一带为沿江景观带,多节点沿着景观带展开,针对儿童、青年、老年的不同客群,在硬质场地面积有限的条件下,设计小而美的活动空间。


With the theme of "beautiful mountains and rivers", the design uses the long and narrow riverside space to create a linear modern waterfront park.The project is used for display, leisure, fitness, community activities as a riverside park. The landscape structure is "one axis, one belt, multiple nodes", one axis is the east-west landscape spindle, one belt is the landscape belt along the river, and multiple nodes are spread out along the landscape belt, aiming at different customer groups of children, youth and old people, and under the condition of limited hard site area, small and beautiful activity space is designed.

04

设计元素

DESIGN ELEMENTS



 





对西江和群山进行设计元素的提取和延展,在平面构图中以线性错动的铺装肌理和种植形式顺应狭长的滨江绿地的空间,不同功能空间相互渗透、浸润的节奏犹如律动流水。而在立面元素上,提取群山起伏连绵的意向,演绎成特色的活动设施。


The design elements of Xijiang river and mountains are extracted and extended. In the plane composition, the linear staggered pavement texture anrd planting form conform to the long and narrow riverside green space. Different functional spaces permeate each other and the rhythm of infiltration is like the flowing water. On the facade elements, the intention of rolling mountains is extracted to deduce thes characteristic activity facilities.

05

设计内容

DESIGN CONTENTS



 





设计以“山明水秀”为主题元素,串联起七大景观节点空间——迎宾入口、知音广场、童趣山丘、树桌花园、滨江绿道、林荫学堂、水岸康体。对于江岸的高差,采用分级处理的方式,形成自然的过渡。

The design takes "beauty of mountains and waters" as the theme element, connecting seven landscape node spaces -- welcome entrance, zhiyin square,childrens‘s garden of hill, tree table garden, riverside greenway, tree-lined school, waterfront healthy space. For the elevation difference of the river bank, the method of grading treatment is adopted to form a natural transition.

【景观结构分析】


【竖向分析图】



 

PART 1

绿岛入口,绿意迎宾




车行入口处采用坡地绿岛结合金色LOGO设计,形成迎宾主入口标识空间。中轴景观带两侧采用整齐灌木种植,结合序列树箱,打造仪式感归家景观轴。展示区主入口设计引导性铺装和中心点景树,山形艺术雕塑呼应“山明水秀”主题。

The main entrance is designed with sloping land green island combined with gold LOGO to form the sign space of the entrance. On both sides of the central axis landscape belt, neat shrub planting is adopted, combining with sequential tree boxes to create a ritual homing landscape axis. The main entrance of the demonstration area is designed with guiding paving and central tree, and the mountain-shaped art sculptures echo the theme.



 

PART 2

灯影变幻,江景辽阔 


广

流水遇知音,作为两轴线交点的观江平台,以变幻的线性灯带结合音律变化,与对岸的灯影山色形成呼应。以大台阶和台地花池结合坡道,分级过渡高差,保证开阔的观景视野。

Water meets bosom friends, as the intersection of the two axes of the view of the river platform, with the changing linear light belt combined with the changes in tone, echothe light shadow and mountains at the opposite side. The ramp is combined with large steps and terraced flower pond, and the elevation difference is graded to ensure a wide view.


 

PART 3

细浪微丘,江天共色



作为售楼处的前广场,设置儿童活动区,成为吸引家庭客群的亮点。用自然明快的色调,结合线性元素的延伸,加入起伏山丘状的攀爬设施,成为一座微地形乐园。在场地与绿化相互渗透的边界上,设置错动的长椅,形成韵律变化的景致,又满足了休憩看护的功能需求。

As the square in front of the sales office, set up the children's activity area, become the highlight for attracting family customers. With the lively colors, the extension of linear elements and the climbing facilities in the shape of rolling hills, it becomes a paradise of micro-topography. On the boundary between the playground and the greening, staggered benches are set to form a rhythmical landscape and meet the functional requirements of rest and care.

 

PART 4

江畔丝带,轻盈纯净



白色可丽耐的长桌宛如轻盈飘逸的丝带,环绕在绿树间,整个花园兼具休闲聚会的功能性和雕塑的艺术性,在江水与绿丛映衬之下,显得纯净雅致。树桌花园的北侧,在大区阶段结合了青年健身汇的功能。

The long table of white corina is just like a light and elegant ribbon, which is surrounded by green trees. The whole garden has the function of leisure party and the art of sculpture. The north side of the tree table garden combines the functions of the youth fitness club in the large area stage.





 

PART 5

水岸慢跑,绿色骑行


绿

将6m宽的堤顶路设计成慢跑道结合自行车道,通过观景平台和主园路连接,自然地衔接高差。江上船只穿行,江岸绿带绵延。

The 6m wide embankment road was designed as a slow track combined with a bicycle path, which was connected with the main garden road through the observation platform to naturally connect the height difference. The green belt stretches along the riverbank as ships pass by.


 

PART 6

草阶绿坡,林荫置石



在绿坡的基底上,设置错动白色线条,质朴粗粝的石凳石桌散布其中,营造自然惬意的林荫空间。

On the base of the green slope, there are staggered white lines, and the plain and coarse stone benches and tables are scattered among them to create a natural and comfortable tree-lined space.

 

PART 7

江边对弈,悠然闲适 



作为开敞区南侧的老年活动区,设计有水岸对弈、多功能草坪和康体健身场地三个功能区,以疏朗草坪结合林荫空间,形成疏密有致的节奏变化,线性的设计语言高度统一。

As the old people's activity area on the south side of the open area, it is designed with three functional areas:  chess playing , multi-functional lawn and fitness area. The lawn is combined with the shade space to form a rhythmic change and a highly unified linear design language.

项目名称:佛山万科中骏金域西江

建筑设计:  上海筑意建筑设计有限公司

景观设计:荷于景观设计咨询(上海)有限公司

项目地点:佛山高明荷城

用地面积:19140㎡(T字形开敞区)

设计总监:萧泽厚

方案设计:沈希 宋玉培 范玉娟 杨瑞鹏 周钶涵 

后期设计总监:程鸣 林小珊

施工图设计:夏陈成 李晖 傅蓉蓉 袁荣爵 方沁心

操盘团队:魏源谊、许刚

摄影师:直译建筑摄影



分享至: