当前位置: 建筑首页 > 建筑热点

苏州中建 河风印月 | 山水比德

  • 2020-10-29 09:32
  • 专业分类:园林景观

来源:山水比德

如有侵权,请联系删除




远是太湖,近为运河;风是古风,水是遗韵。


Far from Taihu Lake, near the canal; wind is ancient, water is the legacy.

苏州,是当今中国理想化城市的一个缩影。她一面保留着质朴、淳古、雅韵、幽致的文化底蕴,一面又在经济上新颖时尚、气象万千。姑苏文化的生命力从容地穿透历史,绵绵不断地延续到现在,而这正是苏州人文精神的最特别之处。

Suzhou is an epitome of China's idealized city. She retains the cultural heritage of simplicity, simplicity, elegance and elegance, while on the other hand, she is novel and fashionable in economy and has a variety of features. The vitality of Suzhou culture penetrates the history calmly and continues to the present, which is the most special aspect of Suzhou humanistic spirit.




几千年来,京杭大运河展示着人类文明,似一本由水波写成的书,一首船写成的歌。沿岸有山川、叠水、细流、湖泊、森林等各异的自然风光,孕育着临水而居的百态生活。


For thousands of years, the Beijing-Hangzhou Grand Canal has displayed human civilization, like a book written by water waves and a song written by a ship. There are various natural scenery along the coast, such as mountains, rivers, streams, lakes, forests, etc., which give birth to all kinds of life living near the water.

 

初识项目,几经现场,基地位于苏州吴江区运东板块,紧邻京杭大运河,一条运河自北向南流淌,滋润着这片土地,孕育着临水而居的百态生活。行走在运河边,能够感受人与自然在时光中若即若离的关系,被这条千年大运河塑造得恰到好处,同时也赋予了场地良好的生长能力。


The base is located in Yundong block, Wujiang District, Suzhou, adjacent to the Beijing-Hangzhou Grand Canal. This is a canal flows from north to south, moistening the land and nurturing the life near the water. Walking along the canal, you can feel the relationship between human and nature in time. It is shaped properly by the millennial canal, and it also gives the site good growth ability.

设计来源

Design source

我们提取运河的沿岸景观长堤、峡谷、平湖、瀑布、水波、溪流、森林等地貌元素,用现代艺术设计语境,在现代及未来的时空里,来重构运河沿途的风景,循着水路,开启一座于运河之上的艺术花园之旅。

The landscape elements along the canal, such as dam, canyon, Pinghu Lake, waterfall, waves, stream and forest, are extracted to reconstruct the scenery along the canal in the modern and future time and space with the context of modern art design, and start a journey to art garden over the canal by following the waterway.


总平面图

General layout


外部界面正好处于一个转角。经过与业主的几轮沟通,结合外部相对完整的城市界面,同时也为了更好的打开建筑观赏面,我们打造了开放式的昭示性界面——往里引导动线,开启运河“长提,峡谷,平湖”场景系列艺术体验之旅。


The external interface is just at a corner. In order to better open the architectural viewing surface, we have created an open and demonstrative interface - to guide the moving line inward,and combine with the relatively complete external urban interface after having communication with the client for several times, to open a series of artistic experience tours of the canal "changti, canyon, Pinghu" scenes.


合适的水系承托着建筑的倒影,下沉的道路使人行与市政道路建立良好的隔离,保证人行进入的品质和舒适度。市政的行道树通过巧妙的视点倒影在水峡谷中穿行的人面前,水峡谷的跌水为前进的行人营造了轻快的迎宾感受。

The appropriate water system supports the reflection of the building, and the sunken road makes a good separation between  pedestrian and municipal roads, ensuring the quality and comfort for pedestrian access. The municipal street trees are reflected in front of people passing through the water gorge through ingenious viewpoints. Water cascade in the gorge creates a brisk welcome feeling for the passers-by.






乐章的轻快前奏在前场已做好铺垫,那后场就势必会有此起彼伏的高潮来丰富人的情绪体验。

The light prelude of the movement has been well paved in the front field, and there will be high tides in the back field to enrich people's emotional experience.

我们希望创造一个在运河记忆、客户体验、艺术景观,三个方面达到共鸣的设计,以化整为一的后场处理手法,使视线由室内过度到室外。

We hope to create a design that resonates in three aspects: canal memory, customer experience and artistic landscape, so as to integrate the rear field treatment method, and extend the indoor eyesight to the outdoor.




苏州是因水成市的,可以说,这里的生活与水密不可分。水瀑营造出大气的空间尺度体验,层层的水浪缓缓流淌,阳光细碎闪烁,演绎一处使人从入世到出世的诗意静怡放慢空间。

Suzhou is a city of water,life here is inseparable from water. The waterfalls create an atmosphere of spatial scale experience, with layers of water waves flowing slowly and the sun shining finely, it deduces a poetic, quiet, and pleasant slow space for entering and leaving the world.



水瀑涓流与下方的镜面水形成互相映衬,特色树池中亭亭而生的枝叶,少了一分浮躁,多几分清幽。这也是苏州的城市魅力所在,看似山水韵灵,实则天人合一。

The trickle of the waterfall forms a contrast with the mirrored water below. The graceful branches and leaves in the feature tree pools are growing with less impulsion and more peace. This is the city charm of Suzhou, which looks like rhythm of mountains and rivers, but unity of man and nature in fact.





打造一条使人放空的水波纹光廊,在这里脱离日常地慢下来。

Create an empty water ripple light corridor, where you can slow down from daily life.


空间被狭长的通道裹挟,寻光前进,上部晃动水体随着天气与时段的变化,会在通廊中产生各种随机的表情——或是阳光下的水光纹,或是傍晚的斜阳水纹,或雨天头顶的雨水涟漪。

With the change of weather and time, the water body will produce various random expressions in the corridor - either in the sunlight, in the twilight in the evening, or in the rain ripples on the top of the head in rainy days.

这是一个充满随机性,在各种情绪中变化的容器。进入光影廊道,犹若游走在细水波纹和时间光影的表情里。

It is a container full of randomness, changing in a variety of emotions. Entering the corridor of light and shadow, like walking in the expression of ripples of time.


园中的景观不追求浮夸,以条状线性的元素来演绎水流,丰富空间形式的同时将视线收缩,通过转折的空间变换营造探幽的好奇感。


The landscape in the garden does not pursue ostentation, but deduces the water flow with linear elements, enriching the space form and shrinks the sight, and creates a sense of curiosity through the transformation of space.



一方庭院,树姿摇曳,树影婆娑,万物归于柔和,碾转岁月之中,感受森林流淌花园里的静谧之美。

A courtyard, trees swaying, tree shadow whirling, all things return to soft. Stroll in the afternoon and feel the quiet beauty of the forest flowing in the rolling years.



好的住宅不仅是一砖一瓦的组合,更包括阳光、绿植、生活的综合构成,它是一场温柔的探索,也是无数次美妙的触碰。
——黑川纪章

项目落地后,我们从甲方处得知一个意外之喜——一对幸福的恋人在后场的花园瀑布处举办了求婚仪式。


After the project completion, we are happy to know that a couple had a marriage proposal ceremony at the garden waterfall in the backyard.

我们所营造的这一处场所,这里的流水与草木,都为这段美好而幸福的回忆作了忠实的见证。万物生长,我们期盼的美好,如约而至。

The place we built, the flowing water and plants here, all bear witness to this beautiful and happy memory. The growth of all things, we look forward to the beautiful, as promised.



丨项目信息

项目名称:苏州中建 河风印月

委托业主:中建智地置业有限公司

景观设计:广州山水比德设计股份有限公司

园林施工:苏州工业园区苏盛园林工程有限公司

建筑设计:水石设计,建筑设计二部

项目地点:苏州吴江

设计面积:4600㎡

设计时间:2020.03

建成时间:2020.8

摄影师:琢墨(ZOOM)建筑摄影  杨磊




分享至: