首页 > 资讯 > 建筑设计 > 正文

Saint-Denis Pleyel车站,巴黎 / 隈研吾建筑都市设计事务所

  • 专业分类:建筑设计
  • 2022-06-23 09:18

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除


隈研吾建筑都市设计事务所(Kengo Kuma & Associates)在法国圣但尼举办的“圣但尼·普莱耶地标车站(Saint-Denis Pleyel Emblematic Train Station)”竞赛中获胜。

Kengo Kuma & Associates won the first prize for the competition “Saint-Denis Pleyel Emblematic Train Station” in Saint-Denis, France.

▼项目概览,general view ©Kengo Kuma & Associates

该车站将成为圣但尼·普莱耶地区发展未来全球城市项目的第一座基石,使该区域和城市的规模得到显著提升。该项目被视为一次独特的机会,旨在通过连接巴黎北站庞大铁路网两侧的城市区域,使这里变得开放。车站由各层公共空间延伸而来,多个层次盘旋而上,使车站成为在垂直方向引入街道的功能综合体。幕墙及许多其他结构都采用钢框架,这使人联想起轨道,强调出时间和历史的流逝。这种方式提醒着人们车站是属于他们的并且让行人每天都能愉快地穿过车站,与城市网络相连。

The train station will be the first stone of a future global urban project in the site of Saint-Denis Pleyel. It will enable the site and the city to increase its metropolitan scale significantly. The project is designed as a unique opportunity to open up the district by connecting the two sides of the city over a huge railway network of the Parisian North station. The station becomes an extension of the public spaces on many levels. Multiple levels continue in spiral, so the station functions as a complex that brings in streets in vertical layer. Steel frames that evoke rail tracks are used in the curtain wall and many other parts of the structure, to emphasize the passage of time and history. This approach will make people be aware that the station is theirs and give them pleasant passing-by every day, connected with the network of the city.

▼鸟瞰-盘旋的体量,aerial view – spiral volume ©Kengo Kuma & Associates

▼剖透视-垂直街道,sectional perspective – vertical streets ©Kengo Kuma & Associates

通过多感官的空间序列,繁忙的都市日常活动将转变为开放和互动的体验。从这个项目开始,车站将成为新的城市中心,其配套项目也将为普莱耶地区带来充满活力的社会和文化元素。

Through a multi-sensory sequence of spaces, stressful daily metropolitan movements will be changed to an open and interactive experience. From this project, the station will be a new center of the city, and its complementary program will bring about a dynamic social and cultural dimension to the district of Pleyel.

▼室内空间,interior space ©Kengo Kuma & Associates

Developer : Société du Grand Paris
Site : Saint-Denis – Paris, France
Main use : Main train station of the “Grand Paris”, shops, multimedia library, business center
Total floor area : 45 000 m2
Height : 5 stories above ground and 4 below
Quantity Surveyor : LTA
Landscape design : AC&T Paysage
Lightning design : 8’18’’
Acoustician : PEUTZ & Associés
Sustainibility : AIA Studio Environnement
Façade engineer : RFR
Security/Fire consultant : VULCANEO


分享至: