首页 > 资讯 > 建筑设计 > 正文

上海少年儿童图书馆新馆 / 华建集团上海建筑设计研究院有限公司

  • 专业分类:建筑设计
  • 2022-08-02 09:22

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除


上海少年儿童图书馆现馆位于南京西路962号,是上海地区少儿文献资源中心、少儿阅读推广和指导中心。随着公共文化事业的飞速发展,为优化本市少年儿童公共文化供给,保障本市少儿阅读权益,拟建设上海少年儿童图书馆新馆。

新馆建设选址于普陀区长风商务区,基地北邻光复西路,西至大渡河路。绿地南面毗邻苏州河,有天然的亲水平台;北面与长风公园仅一路之隔。项目选址具有视野开阔、绿色亲水、动静相宜、交通便利等优势。

▼建筑沿湖外观,external view of the building along the lake ©林松

Shanghai Children’s Library is located at No.962 West Nanjing Road. In Shanghai, it plays the role of children’s literature resource center, children’s reading promotion and guidance center. With the rapid development of public culture, its branch library is planned to be built to optimize the facilities for children and protect their rights of reading.

The new branch library is located in Changfeng Business District, Putuo District, adjacent to Guangfu West Road in the north and Daduhe Road in the west. The Suzhou River is to the south of the site where there would be a waterside platform naturally; the north is only one way away from Changfeng Park. The site has the advantages of broad vision, greenery and waterscape, suitable for diverse activities, and convenient transportation.

▼总平面图,site plan ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

 

城市的回应:一个巨大而五彩缤纷的花园
A response to the city: A vast and colorful garden

原有的城市公园系统,由北往南,从长风公园到苏州河畔,为市民提供了一处绵延数公里的生态休闲场所。新馆的建设位置恰恰切断了景观的连续界面。鉴于此,方案从城市角度出发,选择将建筑底层起拱架空。

From Changfeng Park to the Suzhou River, the existing urban park layout provides citizens with an ecological recreation area stretching for several kilometers from north to south. However, the site of the new library cuts off the serial interface of the landscape. Accordingly, from the perspective of urban planning, architects spare open space on the ground floor by the arched volume.

▼不同角度鸟瞰,aerial view from different angles ©三千影像

一个特殊空间的限定,不是大广场,不是中轴线的地标,而是河水,绿化,桥拱。让两侧的景观能得以延续,同时架空的底层建筑空间也为市民和儿童创造了一处更为有趣的互动、交流及文化展示的户外场所。

A unique area is defined not by the grand plaza, not by the landmark on the central axis, but by the river, the greenery and the bridging connection. In this way, the landscape on both sides can be continued, while the open space on the ground floor also produces a more attractive outdoor place for citizens and teenagers to communicate with each other.

▼露台鸟瞰水景,overlook the waterscape from the terrace ©林松

▼沿街外观,street view ©三千影像

▼室外广场,outdoor plaza ©三千影像

 

深远的寓意:一座联系着人类未来的桥梁
Profound meaning: A bridge to the future

形体设计上,方案希望创造一个与基地环境高度融合的形象,图书馆的介入应该使得原有的景观环境更为有趣,而非造成破坏。面对一座绿意盎然的公园,一片波光粼粼的水面,不禁使人联想到一百年前莫奈的传世名画《桥》,自然、热烈而烂漫的色彩环境与方案的基地何其相似。此外,图书馆作为人类追求知识、成长自我、健全人格的场所,也正是一座联系着人类的童年与成熟未来的桥梁,寓意深厚。

▼设计概念,design concept ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

▼轴测图,axonometric ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

In terms of volumetric massing, the architects try to create an image highly integrated with the context because the new library should make the existing landscape more attractive rather than become interference. The greenery and sparkling water in the park would remind people of Monet’s world-famous painting “Bridge”. The natural, lively, and brilliant color on the artwork is pretty similar to the context on site. In addition, as a place for people to pursue knowledge, develop their bodies and characters, the library is also a bridge to the future that witnesses how people grow up. That’s the profound meaning behind the project.

▼架空的弧形体量带来通透的视觉关系,elevated curved volume providing visual connections ©三千影像

所以,方案选择一座“桥”的形体作为图书馆的基本形象,首先,它本身的东西向延展能让人获得更多的视野,其次,建筑与场所环境及使用者的精神气质达到一种统一的境界,创造出一个如诗如画般的公共文化场所及视觉形象。再者,拱形元素的设计能吸引人群,使得建筑呈现为一处具有启发性且功能强大的场所,为城市生活注入了新的活力。

Accordingly, the shape of the “bridge” was chosen as a sign of the library. Firstly, the massing stretching from east to west provides people with a broader view. Secondly, the building and the context are consistent with the spiritual temperament of its users, then the poetic and picturesque public scenarios would emerge. Furthermore, the arched massing could attract the crowd, making the building present as an inspiring and multi-functional place, illuminating the urban life in the city.

▼桥洞下的广场,plaza under the bridge ©郭新洋

 

别样的童趣:一片朝气蓬勃的阅读丛林
Wonderful childhood: A vigorous reading jungle

场馆内需要解决0-16岁不同年龄段孩子的阅读空间,设计按低幼到高年级这样的次序分层设计,孩子们不断上升的过程,也是他们在少儿图书馆中的动线过程。通过这种分层的阅读方式,来打造各种引领阅读方式的多维度概念。在动静分区、大小空间有序组织的基础上,形成一个个自由而开放、有趣而复合化的体验性阅读空间。

Architects should logically place the reading space for teenagers of all ages from 0-16 into the library. So, they arrange the reading space in different levels vertically in the order of age from young to older. How the teenagers move in the library matches the process of how they grow up. The spatial experience of reading on different levels would awaken people of avant-garde reading modes at present. The layout of rooms is organized functionally logically; thus, a free, open, attractive and inclusive reading space will be created.

▼门厅智慧树,wisdom tree on the first floor ©三千影像

少年儿童代表人类的未来,犹如初生的树林一般,朝气蓬勃,代表无限的活力与可能性。方案对“树林”这一形态进行抽象提炼,形成一种简洁有趣的室内空间肌理,结合灿烂的阳光,在室内形成一种错落有致的效果,营造出一种“阅读森林”的空间气氛,同时呼应立面表皮设置,达到内外兼修,逻辑一致的效果。

Children represent the future of humanity, like the budding forest, bursting of vitality, showing infinite energy and possibility. Architects refined the image of the forest that the pure and charming interior claddings were used. The cladding texture could help present a “reading forest” atmosphere when there is bright sunlight. At the same time, the interior claddings correspond to the façade then the logic of design becomes consistent in both internal and external space.

▼二层亲子区,parent-children area on the second floor ©三千影像

▼“阅读森林”,”reading forest” ©三千影像

 

灵动的立面:一件拥抱阳光和自然的衣裳
Lively façade: A dress that embraces sunlight and nature

新馆建筑是矗立在南北两个公园之间,换而言之,南侧和北侧的风景是相当好的。很难得有这样的一座建筑能在两侧同时得到如此美轮美奂的风景,看书的同时,也能享受到阳光和自然。因此让室内拥抱自然拥抱阳光拥抱河流,是设计所期待的。

The new library stands between the north and south parks. In other words, the scenery on both sides is quite good. It is relatively rare for us to enjoy the excellent view in such a library: while reading books, you can also embrace the sunlight and nature. Therefore, to open the interior to nature, the sunlight and the river is what we expect.

▼通高的阅读区,整面玻璃幕墙,double height reading area with full glazing ©三千影像

于是,选择通透性的材料作为整个立面的主要元素,在主要功能面的南北两侧使用玻璃幕墙系统。南侧紧邻城市公园,希望打造室内外的互动性,弧线的处理也是结合室内大空间的形成与外形桥洞做到呼应。建筑的东西两侧立面和桥拱底下双曲面的吊顶区域,采用质朴的木纹材质,其有机形态和质感让大型建筑的尺度变得更为亲密,更加能融合于整个绿化丛林之中。

For the reasons above, transparent materials are selected as the main elements of the facades, where the glass curtain walls are used on both the north and south sides. The south side is adjacent to the city park, which means it is crucial to light up the interactivity of outdoor and indoor space. The curves in the interior space also match the arched bridge massing of the building. The wood materials are applied on the east and west facades and the hyperboloid ceiling beneath the bridge arch. The organic morphology and texture make the large-scale building more friendly and easily integrated into the surrounding greenery.

▼充满阳光与风景的阅读空间,reading space full of sun light and views ©上:三千影像,下:林松

 

结语
Summarize

新馆整体的设计思路是对儿童图书馆未来的探索,推动从“书的图书馆”向“人的图书馆”的转型示范。孩子自己的图书馆,提倡“以孩子为本”,尝试除了借阅书籍之外的新服务,重视全媒体时代相适应的各类信息和多元素养教育活动的培养。比如,引进了包括益智馆、公共平台、录音棚、培训、乐享天地、智慧书屋、名人书吧和休闲空间等设施。

The overall design concept of the new library is an exploration of the future of children’s libraries, promoting the exemplary transformation from “library of books” to “library for people”. Children’s library advocates “children-oriented” operation, including services far more than lending books. It attaches great importance to the collection of various types of information suitable for the all-media era, and the organization of multi-element education activities. For example, facilities including puzzle hall, public platform, recording studio, training rooms, play space, AI bookstore, celebrity book bar and leisure space have been introduced.

▼带有娱乐设施的学习空间,learning space with entertainment facilities ©林松

▼剧场,auditorium ©三千影像

图书馆其实是我们这个时代的文化中心,使孩子们能够围绕着共同的兴趣和学习的乐趣相聚在这里,有幸通过我们的“画笔”,让每一处都充满童真和乐趣。孩子融入到了细节中的每一个设计时,让冰冷的建筑散发出温暖和友好,让身处其中的孩子们能受益其中,在阅读里构架出自己的梦想。

In fact, the library is the cultural center of our times, so that children can gather here around common interests and learning fun. We are lucky to make every place full of childlike innocence and fun through our “brush”. When children integrate into every design in the details, the cold building exudes warmth and friendliness, so that children can benefit from it and frame their dreams in reading.

▼展览空间和教室,exhibition space and classroom ©三千影像

▼机器人实验室与建筑细部,robot lab and building details ©左:郭新洋,右:林松

最终,在五彩缤纷的“花园中”,孩子们带着好奇心来到这座“虹桥”下,穿过门厅的“智慧大树”,踏上通往“知识天空”的阶梯,置身到各层的“阅读森林”,让不同年龄段的孩子以童趣、以智慧、以眼界架起他们与阅读之间的“桥梁”。

Finally, in the colorful “garden”, children would come and stay under the “Bridge” with curiosity. They would pass the “Wisdom Tree” in the lobby, then step on the stairs leading to the “Knowledge Sky” and enjoy reading on each level of “Reading jungles”. We hope that children of all ages can build their bridges between themselves and read, with innocence, knowledge and the horizon.

▼夜景,night view ©林松

▼一层平面图,first floor plan ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

▼二层平面图,second floor plan ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

▼三层平面图,third floor plan ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

▼四层平面图,fourth floor plan ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

▼立面图和剖面图,elevations and section ©华建集团上海建筑设计研究院有限公司

项目名称:上海少年儿童图书馆新馆建设工程
项目类型:文件建筑
设计方: 华建集团上海建筑设计研究院有限公司
公司网站:https://www.aisa.com.cn
联系邮箱:1546284316@qq.com
设计/完成:2017/2021
主创设计:严赉赟、赵立敏、姜世峰、高蓉蓉
建筑团队:张雯、靳阳洋、卫子豪、韩东博、徐俊
结构团队:李金玮、杨悦瑾、侯建强
设备团队:张晓波、唐杰方、万阳、刘欢、石磊、张军、瞿迪
景观,泛光,绿建:沈磊、张晓辉、王幸、乐烨、孟如意、张屹、张振、宋赛春、张鼐、王佳慧、燕艳、李春
项目地址:上海市长风商务区
建筑面积:16000㎡
摄影版权:林松;三千影像;郭新洋

Project name: New library construction project of Shanghai Children’s Library
Project type: Cultural Architecture
Design: SIADR
Website: https://www.aisa.com.cn
Contact e-mail: 1546284316@qq.com
Design/ Completion Year: 2017/2021
Leader designer: Yan Laiyun,Zhao Limin, Jiang Shifeng,Gao Rongrong
Architecture team: Zhang Wen, Jin Yangyang, Wei Zihao, Han Dongbo, Xu Jun
Structure team: Li Jinwei, Yang Yuejin, Hou Jianqiang
Facility team: Zhang Xiaobo, Tang Jiefang, Wan Yang, Liu Huan, Shi Lei, Zhang Jun, Qu Di
Landscape, Floodlight, Green building: Shen Lei,Zhang Xiaohui,Wang Xing,Yue Ye,Meng Ruyi,Zhang Yi,Zhang Zhen,Song Saichun,Zhang Nai,Wang Jiahui,Yan Yan,Li Chun
Project location: Changfeng Business district,Shanghai
Gross built area: 16000㎡
Photo credit: Lin Song,San Qian Images,Guo Xinyang


分享至: