首页 > 资讯 > 建筑设计 > 正文

Le DomiNO总部办公室,法国 / Atelier Ronan Prineau

  • 专业分类:建筑设计
  • 2022-08-05 09:28

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除


更新中的扩张
SPRAWL IN RENEWAL

Le DomiNO总部办公室坐落在法国旺代偏远郊区的入口处,其所在环境定义了城市肌理。建筑体量的朝向指向城市入口大街的壮丽景观,重新解读了日常建筑。

The Domino insert itself in a distended suburban area, at the entrance of Challans in Vendée. The urban composition of the project is defined by the context. The project is oriented in a way to reveal the city’s entrance, the decumanus and the great landscape. It is a project of recapture of daily architecture.

▼项目概览,overview © François Dantart

 

都市时装
URBAN COUTURE

建筑体量宛如一件“都市时装”,通过扭转的角度与城市空隙形成互动。建筑首层完全由玻璃立面构成,光线充足。二层和三层的体量构成了扭转与偏移,使城市立面得以拉伸,致敬了邻里建筑。水平延展的体量强调了Carnot街的走向,有利于优化都市密度。

The volume outcomes from a work of urban couture where flexions and orientations reply to urban interstices. The building’s first flour is fully glazed, with a generous height. The second and third flour are two volumes with a shifting offset, that allows the urban façade to stretch and show respect to the neighboring buildings. These horizontal volumes mark Carnot Street and suggest an urban densification.

▼街道视角,view from the street © François Dantart

▼二层和三层的体量构成扭转与偏移,the second and third flour with a shifting offset © François Dantart

与首层的透明相反,在垂直方向上,随着楼层升高,建筑表皮将不断增厚,长窗也变得越来越狭窄。竖向和水平的解读共同诠释了建筑的“独到之处”。

On the contrary, the façades become thicker as they rise up to the sky with narrower glazings, giving a vertical reading of the building. Horizontality and verticality allow this building to reveal the “genius loci”.

▼建筑表皮,the façades © François Dantart

 

效率与环境
EFFICIENCY & ENVIRONMENT

根据城市肌理,建筑选择了尽可能少的材料以平衡建造的资金、体量、细节与耐久性。建设的精确性、仔细推敲的构图与对细节的注重都延长了建筑的寿命。

The urban context leads the building to a material deletion for the benefit of an urban construction where founding, volumes and details allow durability. Construction precision, timelessness drawing and attention to detail serve the building’s longevity.

▼交通空间,circulation space © François Dantart

▼旋转楼梯,spiral stair © François Dantart

▼办公空间,office area © François Dantart

▼窗边视角,view through the window © François Dantart

▼露台视角,view on the terrace © François Dantart

方案将城市、结构与美学的合理性整体考虑,并注重未来的持久性,为变化和修复预留可能,以一栋全生命周期的建筑回应了场地环境。

Urban, structural and aesthetic rationalities enable to contemplate its future under the auspices of changes or restoration where overall lifespan is part of the environmental response.

▼夜景,night view © François Dantart

▼轴测图,axonometric ©Atelier Ronan Prineau

▼场地平面,site plan ©Atelier Ronan Prineau

▼首层平面图,the first floor plan ©Atelier Ronan Prineau

▼三层平面图,the third floor plan ©Atelier Ronan Prineau

▼剖面图,section ©Atelier Ronan Prineau

Project Name: Le DomiNO Head office, co-working & shops
Office Name: Atelier Ronan Prineau
Office Website: www.a-r-p.fr
Social Media Accounts: FACEBOOK : Arp_atelierronanprineau INSTAGRAM : @arp_architecte
Contact email: atelierronanprineau@gmail.com
Firm Location:
– 7 Ruelle Aliez – 44100 NANTES
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 940 m2
Project Location: 85300 CHALLANS
Program / Use / Building Function:
– Head office
– Co-working
– Shops
Lead Architects: Ronan Prineau
Photographer
Photo Credits: François Dantart
Photographer’s Website: https://www.francoisdantart.com
Photographer’s e-mail: bonjour@francoisdantart.com


分享至: