当前位置: 建筑首页 > 建筑热点

一个多功能体育场设计,犹如翻滚的“白色巨浪”

  • 2019-04-13 09:06
  • 专业分类:建筑设计

来源:搜建筑

如有侵权,请联系删除

体育中心一期工程整体鸟瞰


如东体育中心位于江苏省南通市如东县。该项目包括体育馆(含游泳池),健身中心和一个多功能体育场。作为新区文化核心的一部分,它与南侧的文化中心群体一起构成了新区的标志,将成为新区发展的重要推动力。该项目于2012年进行了设计竞赛,而同济设计的方案从中获胜,并在2018年完成了一期工程。


Text description provided by the architects. Rudong Sports Center is located in Rudong County , Nantong , Jiangsu Province. The project includes a gymnasium (including swimming pool), a fitness center and a stadium. As a part of the cultural core of the new district, it forms the symbol of the new district together with the cultural center group on the south side and will become an important driving force for the development of the new district. TJAD design group won the design competition in 2012,and the first phase of the project completed in 2018.


体育中心一期工程整体鸟瞰

 

体育馆鸟瞰


开放与围合

该设计强调空间开放和公众参与。因此,整体规划方案不以建筑为核心,而是利用建筑围合出供市民活动的体育公园。开放的公园拉近了市民与体育中心的距离,并为城市建构了一个充满活力的景观空间。体育馆和体育场通过二层天桥实现步行交通的连接。


The design emphasizes open space and public participation. Therefore, the overall planning scheme does not take architecture as the core, but a sports park for citizens. The open park has shortened the distance between citizens and sports, and has built a vibrant landscape space for the city. The gymnasium and the stadium are connected by a overpass.


体育馆鸟瞰

 

体育馆屋顶


白色巨浪

与传统的体育建筑不同,传统的体育建筑总是像碗或盒子一样,而建筑的曲线造型像起伏翻滚的白色巨浪,以烘托体育的活力和美丽,它为人们带来了空间和景观的全新体验。

建筑外立面上覆盖着白色金属板,缕空图案和天窗将阳光引入室内,使其明亮疏朗。


Different from Traditional sports buildings which are always like a bowl or a box, the buildings are shaped with curves and streamline to show the power and beauty of sports. The white wave like building brings people a new experience of space and landscape. White metal plates envelope the buildings, and the holes on the skin and the skylight bring Sunlight into the rooms to make it bright and colourful.


体育馆南侧立面

 

体育馆南侧立面


紧凑与共享

如东体育中心不盲目追求功能的全面,但一直贯彻“紧凑共享”的设计宗旨。为避免重复建设昂贵的体育设施,我们在设计前期阶段将将体育馆和游泳馆合二为一,以便共享比赛和训练用房,并最小化了建筑规模。

 

Rudong Sports Center does not blindly pursue the full range of functions, but always implements the design purpose of " compact and sharing". In order to avoid repeated construction of expensive sports facilities, we suggest to combine the indoor arena and swimming pool into one building, so that the competition and training rooms can be shared and the buildings scale can be minimized.


体育馆北侧

 

体育馆北侧立面


在体育场2万平方米的体量内,设有4000个座的体育馆,一个训练馆,一个50米标准泳池(带2000座观众席位),一个25米训练池及一个儿童戏水池。另外,考虑到各场馆对于空间尺度的不同需求,使用了具有中间高两低侧的月牙形体将各个空间紧密地包裹在一起以避免空间浪费的现象。


Within the 20,000 square meters of the stadium, there are a indoor arena with 4000 seats , a training hall, a 50-meter standard swimming pool (with 200 seats for spectators), a 25-meter training pool and a children's pool. In addition, considering the different scale of each space , a moon shape with high middle and low sides is used to tightly wrap all the spaces together to avoid the waste of space.


体育馆立面肌理


体育馆立面细部

 

拥抱变化

体育建筑的多功能发展是大势所趋。 通用空间和齐全的设施非常便于举办文化商业活动。我们乐于看到空间的有效利用并拥抱未来的变化。

体育馆和训练大厅底层采用活动分隔。当移门打开时可形成一个通透的整体空间,可用于县级的会展活动。


The multi-functional development of sports buildings is the general trend. Universal space and complete facilities in Light & Sound are very convenient for cultural and commercial activities. We are happy to see the efficient use of space and embrace future changes. The gymnasium and the training hall are separated by sliding doors on the ground floor. When they are open, the two space become one, which can be used for exhibition .


健身中心主入口


健身中心立面肌理


我们还提供夏季模式和冬季模式:在夏季三个泳池同时开放。而冬季人少时,泳池区可以通过玻璃门和隔墙分为两部分,仅开放水量较小的部分,空调和地暖的负荷也同时减少。健身中心的室内中庭也可用于展示发布等商业文化活动。健身中心的所有房间在未来都可以通过二次装修实现各种功能的转换。


We also provide a  summer mode and winter mode for the use of swimming poor: all three pools are open at the same time in summer . while In winter, when there are not so many people, the pool area can be divided into two parts through glass doors and partition walls to make sure the smaller poor can be opened, and the load of air conditioning and floor heating can be reduced at the same time. The indoor atrium of the fitness center can also be used for commercial and cultural activities such as exhibition . All rooms in the fitness center can be converted into various functions through decoration in the future.


体育馆室内


体育馆室内


健身中心门厅


健身中心门厅

 

健身中心门厅墙面细部


健身中心中庭


健身中心中庭

 

健身中心中庭

 

健身中心天窗


健身中心羽毛球馆



健身中心兵乓球馆



游泳馆室内


游泳馆室内

 

游泳馆训练池

 

游泳馆儿童池

 

总平面图

 

体育馆平面图


体育馆剖面


健身中心平面

 


健身中心剖面


建筑师:同济设计

地点: 江苏 南通

主建筑师:王文胜,李恒

面积:7万平方米

年份:2018

摄影:邵峰

 

分享至: